Turtips på elsykkel

Oppleve Norge fra sykkelsetet i sommer? Dette må du tenke på!

I år er det norgesferie som gjelder, så hvorfor ikke utforske nye steder med elsykkel? Enten du planlegger kortreiste turer, lengre dagsturer eller ukesferie:
Her er sykkelekspertens beste tips!

Av: ABC Brand Studio


– Det finnes veldig mange ulike kategorier innen elsykler. Noe av det første du bør gjøre, er derfor å tenke over hvilket behov du har, sier Frode Sæbø hos Spinn Sykkelshop.

– Skal du først og fremst bruke elsykkelen til kortere turer på fritiden? Eller skal du på sykkelferie og har planer om å sykle flere mil om dagen? Har du behov for ekstra drahjelp? spør han.


Men – og dette er viktig – du bør alltid prøvekjøre elsykkelen før du kjøper.

– Har du aldri syklet på en elsykkel før, så er det ekstra viktig å prøvekjøre elsykkelen først. Da får du en følelse av hvordan elsykkelen faktisk fungerer, råder Sæbø.
Et tips er å prøve elsykkelen uten motoren på, men med batteriet montert. Dette gir deg en korrekt følelse av hvordan den aktuelle elsykkelen faktisk oppfører seg og er å sykle på.

Dagsturisten

0

Har du et ønske om å oppdage nye steder og severdigheter i ditt eget nærområde? Da er elsykkelen det perfekte fremkomstmiddelet. For ikke bare er fremkommeligheten ofte enklere med en elsykkel enn med bil, du slipper også å tenke på parkering, kø og bompenger. Ikke minst er det bra for miljøet og kroppen!
 

–  En typisk bysykkel har gjerne oppreist sittestilling og med plass til kurv foran og bak. Har du ikke behov for å sykle så veldig langt, så har du ikke nødvendigvis behov for det største batteriet og den kraftigste motoren heller, forteller Frode Sæbø og tilføyer:
 

– Men skal du ha med sykkelvogn eller barnesete og kanskje fullpakka sykkelvesker, da trenger du litt mer drahjelp. Et batteri på 400 watt er helt glimrende til 5-12 mil. Bare husk at rekkevidden kan bli litt sprikende om du sykler i motbakker, med- eller motvind og hvor mye kraft du selv legger i pedaltråkket.
 

Tips! For kortere turer i sentrumsnære strøk: Se by- og tursykler

Lengre dagsturer

0

Vil du strekke reiseveien litt lenger, anbefaler sykkeleksperten å gå for en elsykkel med med et kraftig motorsystem og et batteri med større kapasitet – gjerne fra 500-630 watt. Noen elsykler har også mulighet for å koble på to batterier på sykkelen samtidig, som gir ekstra trygghet i forhold til rekkevidde. Skal du sykle langt, er det også en mulighet å ha med et ekstra batteri.
 

– Elsykler er litt annerledes bygd enn vanlige sykler. De er litt kortere og du trenger ikke stå så mye, som betyr at du kan bruke sykkelen litt mer variert. Det er også lurt å stille inn høy oppreising på styret om du skal sykle lengre turer, da sitter du mest komfortabelt, sier Sæbø.
 

Her får du flere gode tips til valg av elsykkel!

Tips! For sykling på dagsturer  Se anbefalte tur-elsykler.

Norgesferie på to hjul

0

Det er fullt mulig å sykle Norge på langs og tvers med elsykkel, men her bør du gå for et så stort batteri som mulig. Planlegger du en lang og aktiv sykkelferie, bør du også legge opp ruta etter mulighet for lading underveis. Skal du for eksempel sykle deler av ruta i skog og mark uten tilgang på strøm, bør du sørge for fulladet batteri før du starter på etappen. Utover det, ser Sæbø ingen problemer med å dra langt med elsykkel.
 

– Husk at det tar mellom 3-5 timer å fullade batteriet, dersom det har vært helt tomt. Det kan derfor være smart å lade sykkelen på overnattingsstedet. På Vestlandet ser vi at det selges mye hybridsykler, en litt smalere sykkel med store hjul som triller raskt. Det er fordi det er mange sykkelruter på asfalt. Mens i Nord-Norge selges det mest mountainbaike, fordi der sykler man gjerne mer på kombinert underlag, forklarer Sæbø.
 

Skal du bruke sykkelen som fremkomstmiddel på lengre turer i ferien, anbefales:

Elsykler med kraftige batteri

eMTB/Terreng-elsykler

Turtips fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord

I løpet av seks uker skulle duoen tråkke fra Lindesnes i sør og følge kystveien helt opp til Nordkapp ytterst i nord. Fra elsykkelsetet utforsket de vårt langstrakte land og besøke steder som mange kanskje ellers ville kjørt forbi

Vi fulgte dem på hele ferden mot Nordkapp.
- Finn inspirasjon til din Norgesferie i reisereportasjer fra Norge på langs med elsykkel her

 

Obs! Ikke glem vedlikehold av elsykkelen!

En elsykkel bør vedlikeholdes jevnlig, helst hver andre måned gjennom sesongen.
Om vinteren tar du med deg batteriet inn og setter det på lading.
Hvis batteriet står utladet over vinteren, så vil det ikke virke når elsykkelen skal tas ut igjen til våren.
Ved manglende vedlikehold, utgår reklamasjonsretten.