Gode tips ved valg av elsykkel

Det er flere ting man bør tenke på når man skal velge seg en elsykkel. Vi skal prøve å hjelpe deg med de viktigste punktene.

 

Hvor skal du sykle?
Hvor du tenker å bruke elsykkelen er med å bestemme hvilken type elsykkel du trenger. Elsyklene deles ofte inn i følgende kategorier.

 

 • Bysykkel for korte turer i nærområdet, mest på asfalt. Høy komfort og oppreist sittestilling.
 • Hybrid for transport, tur og trim, på asfalt og grus. Godt utstyrte elsykler med litt mer sporty sittestilling.
 • Terrengsykkel for tur og trening på ulike underlag. Grovt utstyrt og sporty sittestilling for god fremkommelighet i terrenget.

 

Hvem skal bruke elsykkelen?
Er det flere som skal bruke den samme elsykkelen, eller tenker du å kjøpe elsykkel til din aldrende mor eller far? Da er det noen hensyn du bør ta.

 

 • Størrelsen er avgjørende for om man finner seg godt til rette på en elsykkel. Dersom det er flere brukere på den samme elsykkelen (for eksempel mann og kone) bør man velge en størrelse som gjør at den lengste/største heller sitter på en litt liten sykkel, enn motsatt. Det er aldri behagelig å sykle på en alt for stor elsykkel.
 • Innsteget på elsykkelen er avgjørende for hvor enkelt og behagelig det er å komme seg av og på elsykkelen. Har man av ulike årsaker begrenset med bevegelighet i bein og hofter kan en elsykkel med lavt innsteg være fint. Lavt innsteg vil også gi en mer oppreist sittestilling. Høyt innsteg gir en mer sporty sittestilling, men er ikke like behagelig å stige av og på. Skal dame og mann dele samme elsykkel kan en hybridramme, som er en mellomting mellom høyt og lavt innsteg, være opptimalt.

 

Dine kriterier?
Hvilke krav du har til elsykkelen er viktig å gjøre seg opp en mening om. Ønsker du at alt skal være tipp topp og high-end, veier kvalitet og utseende mer enn pris, eller er prisen avgjørende? Det finnes elsykler i alle prisklasser, og det er grunner for hvorfor noen sykler er mer kostbare enn andre. Som alltid er det slik at man må betale ekstra for de gode løsningene, og økt kvalitet.

 

Hvor langt og i hvilket terreng skal du sykle?
Dette er viktig å tenke over da det er med å avgjøre hvilken type motor, og hvilken type batteri man bør ha på elsykkelen.

 

 • Forhjulsmotor er en motor montert i forhjulet på sykkelen. Den egner seg godt på sykler som brukes over korte distanser av gangen, og i relativt lett terreng. Perfekt på de fleste bysykler.
 • Bakhjulsmotor er en motor monter i bakhjulet på sykkelen. Den gir en litt mer sporty kjørefølelse enn forhjulsmotoren, og egner seg godt på både bysykler og hybridsykler som brukes til tur og transport i lett kupert terreng.
 • Krankmotoren er montert slik at den virker direkte på pedalene. Den er den sterkeste og mest effektive motoren, og egner seg dermed best på sykler som brukes over lengre distanser, i tungt terreng, eller om man sykler rundt med mye nyttelast, for eksempel sykkelvesker eller sykkelvogn.

 

Batteriet og batteriets kapasitet er med på å avgjøre rekkevidden på sykkelen. Batterier er kostbare, og det er derfor smart å tenke gjennom hva man har behov for. Sykler man stort sett korte turer i by og nærmiljø er det dumt å betale ekstra for et stort batteri som man aldri tømmer før man lader sykkelen igjen.

 

Batteriets plassering på sykkelen har mye å si for utseende, men spiller også inn på kjøreegenskapene.

 

 • Ved å ha batteriet på bagasjebæreren vil sykkelen bli litt tung bak, og dermed lettere på styringen. Ypperlig for den som ønsker en lettstyrt sykkel i by og nærmiljøet, men ikke så bra om man for eksempel ønsker å ha sidevesker med last i tillegg.
 • Ved å plassere batteriet på selve rammen får man en litt bedre vektfordeling på for- og bakhjul. Dette er ypperlig for både transport og terrengsykler hvor man ønsker godt grep på begge hjulene.
 • Når batteriet plasseres inne i rammen får man en optimal vektfordeling, og et lavt og fint tyngdepunkt som gir enestående kjøreegenskaper på en elsykkel. I tillegg er batteriet godt beskyttet mot vær, vind og andre påkjenninger som slag og støt.

Populære elsykkelmodeller

Peaty's Shredsock
Veil. 299,00
Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.