Gode grunner til å velge elsykkel

Hvorfor velge elsykkel?

0

Det er mange gode grunner til å investere i en elsykkel.
Felles for de fleste er at det gjør det morsommere og enklere å velge sykkelen oftere fremfor andre fremkomstmidler. Du kommer deg raskt og miljøvennlig dit du skal, og du er fysisk aktiv på veien. Elsykling er assistert sykling, noe som betyr at man må trå selv for at motoren skal hjelpe til. Det kan med andre ord være god trening i å sykle elsykkel, men det behøver ikke være det om du ønsker å komme frem uten å bli svett og sliten – det er opp til deg.
 

•    Elsykkel er et miljøvennlig transportmiddel.
•    Du slipper å stå i kø og får samtidig frisk luft.
•    Elsykkel gir lave transportkostnader.
•    Du trenger ikke førerkort, akkurat som på vanlig sykkel.
•    Stor helsegevinst ved å velge elsykkel fremfor bil eller andre kjøretøy.
•    En elsykkel gjør det enklere og morsommere å trimme på sykkelen.
•    Man kan sykle sammen på tur og trening – uavhengig av fysisk form.
•    Man tar gjerne lengre turer og er lengre ute i friskluft enn med vanlig sykkel.
•    Du får hjelp når du trenger det – når det er tungt, eller du vil raskt frem.

Folk velger ikke elsykkel bare fordi det er tungt å tråkke selv. De velger elsykkel fordi det gjør sykling morsommere. Med en elsykkel blir sykling virkelig en lek. ”Det føles som å fly”, eller ”det føles som å ha medvind hele veien” er kommentarer en ofte hører fra nye elsyklister.
Med en elsykkel blir rekkevidden din vesentlig utvidet, du kommer både raskere og lettere fram til dit du vil. Spesielt er forskjellen merkbar i kupert terreng eller i motvind.
En elsykkel gjør sykling smartere, og den gjør at mange flere kan velge sykkel til og fra jobb, skole etc. uten å bekymre seg over at det er for langt eller for bratt. Elsykkelen har alle fordelene sykkelen har, samtidig som du kan sykle akkurat dit du vil, uten engang å tenke på om du orker eller er sprek nok.
 
Du kan sykle til jobben, til skolen og ellers i hverdagen uten å bli svett eller sliten. En elsykkel passer også bra til ikke-mosjonister og de som ellers ikke føler seg spreke nok til å sykle.
Den elektriske drahjelpen er også veldig nyttig dersom man har med seg litt bagasje eller et barn i barnesete eller sykkeltilhenger.

 

Se vår elsykkelguide for å definere dine behov og finne elsykkelen tilpasset ditt behov og bruk.

Flere gode grunnerVis mindre...

10 gode grunner til å velge elsykkel

0

For deg som allerede har skaffet deg - eller i det minste prøvd -  en elsykkel, så kjenner du allerede fordelene, men vi har her satt sammen ti gode grunner til å prøve en elsykkel:

1. Du sykler både raskere og lettere
De aller færreste elsyklister blir slitne, selv over lange distanser. Med elsykkel føles det som om du har du medvind hele veien. Akselerering blir en lek, og i tett trafikk og rushtid kan elsyklister også glede seg over at det kan gå raskere enn både bil- og kollektivtrafikk.
 
2. Oppoverbakke er ingen hindring
Den elektriske hjelpemotoren hjelper deg opp bakkene. Det går både fortere og lettere å sykle i oppoverbakke.
 
3. Du blir ikke så svett

Elsykkelen gjør det lett å sykle både bortover og oppover. Du slipper å dusje og kan reise dit du skal ferdig antrukket.
 
4. Du sykler mer
Elsykkelen gjør terskelen for å bruke sykkel lavere. Undersøkelser viser at elsyklister sykler mer enn vanlige syklister; faktisk hele 70 prosent mer. Du kan jo sykle akkurat dit du vil, uten å bekymre deg om du orker eller er sprek nok.
 
5. Du kan ta med barna
Med elektrisk drahjelp blir det ikke tungt å sykle selv om du har barn i barnesete eller i sykkelvogna når du har en elsykkel.
 
6. Du slipper å sitte i kø og lete etter parkeringsplass
Med elsykkel sykler du elegant forbi køer og du slipper å bruke unødig tid på å lete etter parkeringsplass. Det er fullt mulig å sykle til jobben selv om avstanden er over 10km og du trenger ikke engang å være svett når du kommer fram.
 
7. Du senker terskelen for å ta i bruk sykkel
Brukere av elsykkel snakker ofte om den gode følelsen av å ta sykkelen i bruk. Grunnen er enkelt og greit at elsykkel er både lettvint og gøy. Derfor er sjansen for at man hiver seg på sykkelen fremfor å ta bilen større.
 
8. Du sparer penger
Hvis elsykkelen bidrar til at du ikke trenger å eie bil, har du spart store summer. Bor du for eksempel 10km fra arbeidsplassen, så kommer du raskt på jobb med el-sykkel. Du slipper å betale for dyre parkeringsplasser, bompenger og drivstoff. På alle områder du erstatter bilbruk med el-sykkel vil du spare penger.
 
9. Du sparer miljøet
En el-sykkel har null partikkelutslipp og svært lavt energiforbruk sammenliknet med biler. For hver person som bytter fra bil til el-sykkel, spares miljøet for store mengder klimagassutslipp og lokal luftforurensing.
 
10. Du viser andre hvor enkelt det er å reise smart
Med en el-sykkel vekker du positiv oppmerksomhet. Elsykkel er effektiv, lett og morsom å bruke.

10 gode grunner Vis mindre...

Gode tips ved valg av elsykkel

0

Det er flere ting man bør tenke på når man skal velge seg en elsykkel. Vi skal prøve å hjelpe deg med de viktigste punktene.

Hvor skal du sykle?
Hvor du tenker å bruke elsykkelen er med å bestemme hvilken type elsykkel du trenger. Elsyklene deles ofte inn i følgende kategorier.

 

 • Bysykkel for korte turer i nærområdet, mest på asfalt. Høy komfort og oppreist sittestilling.
 • Hybrid for transport, tur og trim, på asfalt og grus. Godt utstyrte elsykler med litt mer sporty sittestilling.
 • Terrengsykkel for tur og trening på ulike underlag. Grovt utstyrt og sporty sittestilling for god fremkommelighet i terrenget.

 

Hvem skal bruke elsykkelen?
Er det flere som skal bruke den samme elsykkelen, eller tenker du å kjøpe elsykkel til din aldrende mor eller far? Da er det noen hensyn du bør ta.

 

 • Størrelsen er avgjørende for om man finner seg godt til rette på en elsykkel. Dersom det er flere brukere på den samme elsykkelen (for eksempel mann og kone) bør man velge en størrelse som gjør at den lengste/største heller sitter på en litt liten sykkel, enn motsatt. Det er aldri behagelig å sykle på en alt for stor elsykkel.
 • Innsteget på elsykkelen er avgjørende for hvor enkelt og behagelig det er å komme seg av og på elsykkelen. Har man av ulike årsaker begrenset med bevegelighet i bein og hofter kan en elsykkel med lavt innsteg være fint. Lavt innsteg vil også gi en mer oppreist sittestilling. Høyt innsteg gir en mer sporty sittestilling, men er ikke like behagelig å stige av og på. Skal dame og mann dele samme elsykkel kan en hybridramme, som er en mellomting mellom høyt og lavt innsteg, være opptimalt.

 

Dine kriterier?
Hvilke krav du har til elsykkelen er viktig å gjøre seg opp en mening om. Ønsker du at alt skal være tipp topp og high-end, veier kvalitet og utseende mer enn pris, eller er prisen avgjørende? Det finnes elsykler i alle prisklasser, og det er grunner for hvorfor noen sykler er mer kostbare enn andre. Som alltid er det slik at man må betale ekstra for de gode løsningene, og økt kvalitet.

 

Hvor langt og i hvilket terreng skal du sykle?
Dette er viktig å tenke over da det er med å avgjøre hvilken type motor, og hvilken type batteri man bør ha på elsykkelen.

 

 • Forhjulsmotor er en motor montert i forhjulet på sykkelen. Den egner seg godt på sykler som brukes over korte distanser av gangen, og i relativt lett terreng. Perfekt på de fleste bysykler.
 • Bakhjulsmotor er en motor monter i bakhjulet på sykkelen. Den gir en litt mer sporty kjørefølelse enn forhjulsmotoren, og egner seg godt på både bysykler og hybridsykler som brukes til tur og transport i lett kupert terreng.
 • Krankmotoren er montert slik at den virker direkte på pedalene. Den er den sterkeste og mest effektive motoren, og egner seg dermed best på sykler som brukes over lengre distanser, i tungt terreng, eller om man sykler rundt med mye nyttelast, for eksempel sykkelvesker eller sykkelvogn.

 

Batteriet og batteriets kapasitet er med på å avgjøre rekkevidden på sykkelen. Batterier er kostbare, og det er derfor smart å tenke gjennom hva man har behov for. Sykler man stort sett korte turer i by og nærmiljø er det dumt å betale ekstra for et stort batteri som man aldri tømmer før man lader sykkelen igjen.

 

Batteriets plassering på sykkelen har mye å si for utseende, men spiller også inn på kjøreegenskapene.

 

 • Ved å ha batteriet på bagasjebæreren vil sykkelen bli litt tung bak, og dermed lettere på styringen. Ypperlig for den som ønsker en lettstyrt sykkel i by og nærmiljøet, men ikke så bra om man for eksempel ønsker å ha sidevesker med last i tillegg.
 • Ved å plassere batteriet på selve rammen får man en litt bedre vektfordeling på for- og bakhjul. Dette er ypperlig for både transport og terrengsykler hvor man ønsker godt grep på begge hjulene.
 • Når batteriet plasseres inne i rammen får man en optimal vektfordeling, og et lavt og fint tyngdepunkt som gir enestående kjøreegenskaper på en elsykkel. I tillegg er batteriet godt beskyttet mot vær, vind og andre påkjenninger som slag og støt.
Tips til valg av elsykkelVis mindre...

Derfor er elsykkel bedre enn bil

0

En elsykkel er en sykkel der en elektrisk motor gjør syklingen enda lettere. På korte distanser kan elsykkelen være et mye bedre alternativ enn bil.

Elsykkelen er nemlig bedre enn bilen når du vil:

...slippe kø
Med elsykkel sykler du elegant forbi køen.


...bruke kroppen, men ikke bli svett
Elsykkelen er ingen motorsykkel eller moped. Du får kun fremdrift når du tråkker på elsykkelpedalene, men el-motoren gjør at hvert pedaltråkk får ekstra trøkk. Du velger om motoren skal dra mye eller lite, så du kan selv velge hvor mye (eller lite) trim du skal få.


...bedre miljøet
En elsykkel har null partikkelutslipp og svært lavt strømforbruk sammenliknet med biler. For hver person som bytter fra bil til eisykkel, spares miljøet for store mengder klimagassutslipp og lokal luftforurening.


...spare penger
Det er mye rimeligere med elsykkel enn bil. Du slipper å betale for parkeringsplass, bompenger, årsavgift, dekk, forsikring, EU-kontroll og drivstoff. Erstatter du bilreiser med elsykkel, sparer du penger. Bilen taper seg også stort i verdi.


...ikke vil lete lenge etter parkeringsplass
En elsykkel tar like liten parkeringsplass som en vanlig sykkel. Du kan låse den til et gjerde, et sykkelstativ eller ta den med inn på kontoret.


...være en del av løsningen på transportproblemet
Køene øker og lokalmiljøet forurenses. El-sykkelen er ikke løsningen på alle problemer, men den bidrar til større mangfold av smarte transportløsninger. Noen ganger er det best å bruke kollektivtransport, andre ganger sykkel, samkjøring eller bildeling.


...sykle mer enn du gjør i dag
Kanskje er bakkene litt bratte der du bor, eller avstanden til jobben akkurat så lang at det blir et slit med vanlig sykkel. Da kan elsykkelen gjøre det lettere å bruke sykkelen oftere enn du gjør i dag.


...reise med et smil!
Man blir glad av å sykle, og det å komme opp en bakke raskere enn normalt gjør at man føler man har superkrefter. Kanskje du har sett dem sykle forbi deg med et «elsykkelsmil»?

 

Kilde: naturvernforbundet.no

Hvorfor velge elsykkelVis mindre...

Elsykkel - Et grønt valg

0

Med elsykkel blir turen mye enklere og fantastisk mye morsommere.
I tillegg slår du et slag for miljøet!

Elsykkelen kombinerer det beste fra to verdener. Du får motorkjøretøyets framkommelighet og sykkelens fleksibilitet og helseeffekt. Det  er ingen krav til registrering, førerkort eller forsikring for elsykler med motorhjelp opp til 25 km/t.

 

Tidligere miljøfientlige og tunge blybatterier er byttet ut med mindre, lettere og mer effektive batterier som har bedre levetid.

 

Med elsykkel sykler du i en evig medvind! Du rekker over større distanser på kortere tid og det uten behov for å ta en dusj når du kommer fram. Men ta høyde for at turen kan ta lengere tid enn beregnet. Elsykling er så morsomt at det ofte er veldig fristende å ta den lengste veien hjem.

 

Se vår elsykkelguide for å definere dine behov og finn elsykler tilpasset ditt behov og bruk.

Elsykkel et grønt valgVis mindre...
Bli en elsyklist

Derfor er elsykkel bedre enn bil

Alle som kan bruke en vanlig sykkel kan også bruke en elsykkel.
 

Det er ingen aldersgrense for å sykle på elsykkel, og det er heller ingen krav til førerkort eller registrering av elsykkelen (egne regler for sykler som går raskere enn 25 km/t). 

Å sykle på en elsykkel er ikke noe vanskeligere enn å sykle på en vanlig sykkel.

Det finnes også egne barnemodeller for de som ønsker å få med seg barna på fine og litt lengre turer.

 

Finn nærmeste forhandler for å prøve elsykkel

Elsykkel bedre enn bilVis mindre...

Praktisk og gøy med elsykkel

0

Med elsykkel sykler du i en evig medvind!
Med en elsykkel suser du opp bakkene og terskelen for å bruke en elsykkel vil derfor være lavere enn for en vanlig sykkel.
Du rekker over større distanser på kortere tid og det uten behov for å ta en dusj når du kommer fram. Men ta høyde for at turen kan ta lenger tid enn beregnet. Elsykling er så morsomt at det ofte er veldig fristende å ta den lengste veien hjem.

Elsykkelen kombinerer det beste fra to verdener
Med elsykkel blir turen mye enklere og fantastisk mye morsommere. I tillegg slår du et slag for miljøet! Elsykkelen kombinerer det beste fra to verdener.  Du får motorkjøretøyets framkommelighet og sykkelens fleksibilitet og helseeffekt. Det  er ingen krav til registrering, førerkort eller forsikring for elsykler med motorhjelp opp til 25 km/t. 

 

En elsykkel tilpasset bysykling eller trim/tur er da et naturlig valg for den daglige reisen mellom hjem og jobb, og kortere turer. Hvis alternativet er å kjøre bil eller reise kollektivt vil en elsykkel kunne spare inn veldig mye penger. Dessuten gir den ingen utslipp av avgasser.

 

Med en mer teknisk elsykkel kommer du enda lengere og kan sykle i mer variert terreng. Du får bedre mosjon ved å sykle uten hjelpekraft. Men hjelpen du får i bakker gjør valget om å sykle enklere. Med en sporty elsykkel har du dermed et bedre utgangspunkt for mosjon fordi du trolig velger bort bilen oftere enn med en vanlig sykkel.

Bra for deg - bra for miljøetVis mindre...

Hvordan bruker man en elsykkel?

0

En elsykkel brukes på samme måte som en ordinær sykkel.

Forskjellen er at i det du begynner å tråkke kobler elmotoren inn og hjelper deg slik at raskere og lettere kommer opp i fart, og enklere klarer å holde farten.

Motoren vil hjelpe deg så lenge du tråkker, og hastigheten ikke kommer over 25 km/t. Stopper man å tråkke kobler motoren ut til man begynner å tråkke igjen. Dersom hastigheten kommer over 25 km/t vil motoren koble ut, inntil hastigheten er nede i under 25 km/t, da vil motoren igjen koble inn og hjelpe til.

 

Når man skal stoppe gjør man det som på en ordinær sykkel. Motoren vil koble ut når man slutter å tråkke, og det er bare å bremse ned og stoppe som på en vanlig sykkel.

 

Man kan selv velge hvor mye hjelp man ønsker fra elmotoren ved å velge mellom forskjellige assistansemoduser. På lav assistanse får man litt hjelp, men må gjøre det meste av jobben selv, noe som er fint om man ønsker litt mosjon på turen. På høyere assistanse får man mer hjelp, som gjør at man ikke trenger å tråkke like hardt selv, og man kan komme seg frem uten å bli andpusten og svett.

 

Vel fremme sjekker man elsykkelens batteristatus og setter batteriet til lading hvis det trengs.
Og vips, så er man klar for neste tur ut på sykkelsete!

 

Se vår elsykkelguide for å definere dine behov og finn elsykler tilpasset ditt behov og bruk.

Slik bruker man en elsykkelVis mindre...

Hvordan fungerer en elsykkel?

0

En elsykkel er i utgangspunktet som en ordinær sykkel, men med en påmontert elektrisk hjelpemotor. Elmotoren gir deg hjelp når du tråkker, slik at du raskere og lettere kommer deg dit du skal.

Lovverket bestemmer at du må tråkke selv for å få hjelp av motoren, og at motoren skal koble ut når farten passerer 25 km/t. I høyere hastigheter er det kun din egen innsats som bidrar til å øke eller holde farten. Du vil med andre ord få fysisk trening når du sykler på elsykkel, men du behøver ikke bli sliten og svett om du ikke vil. Veldig fint om du for eksempel ønsker å sykle til jobb uten å måtte dusje når du kommer frem.

 

Mer om elsykkelmotorenVis mindre...

Rekkevidde for elsykkel

0

Alle faktorer som egensinnsats, vekt, terreng, vind, temperatur og batteriets alder vil påvirke elsykkelens rekkevidde.

Angitte tall vil alltid være en indikasjon basert på normaliserte forhold.

Hvor langt du kommer på én lading avhenger selvsagt av en rekke faktorer. Sammenlikne det gjerne med drivstofforbruk på en bil: Er du hard på gassen og har lastet full bil vil ikke komme like langt før du må fylle tanken. På en elsykkel er det på samme måte, rekkevidden avhenger av om du har med- eller motvind, hvor mye kraft du selv legger i pedalene og hvor mange og bratte motbakker du skal opp.
Samtidig har du flere ulike innstillinger for hvor mye trekkraft du vil at motoren skal gi. Setter du den lavt, vil batteriet vare lenger, men setter du den på max prioriterer du også ytelse foran rekkevidde. Det er derfor ikke mulig å gi noe eksakt svar på rekkevidde, men i normaliserte tester er det vanlig å oppnå over 40km på én lading, og i mange tilfeller enda mer.

 

Rekkeviddekalkulator for elsykkel:
Prøv ut Bosch-ebike sin nettbaserte rekkviddekalkulator.
Legg inn dine faktorer og kalkuler rekkevidden for din neste elsykkeltur.
https://www.bosch-ebike.com/de/service/reichweiten-assistent/

 

>> Se vår elsykkelguide for å definere dine behov og finn elsykler tilpasset ditt behov og bruk.

Elsykkelens rekkevideVis mindre...

Hva betraktes som elsykkel?

0

Hva som betraktes som en elsykkel er regulert av Vegdirektoratet og har følgende begrensninger:

 • Hjelpemotoren på en elsykkel kan være på inntil 250W nominell effekt.
 • Motoren kan kun være virksom samtidig med at man tråkker på pedalene.
 • Motoren må koble ut når man stopper å tråkke eller man kobler inn en av bremsene.
 • Maksimal hastighet skal være 25km/t. Over denne hastigheten skal motoren koble ut på en godkjent elsykkel.
 • Maksimal batterispenning på en elsykkel skal være 48,8V
 • En slik elsykkel kan benyttes av alle uten noen form for godkjenning eller opplæring, og på alle steder det er tillatt å ferdes med sykkel. Men dersom ett eller flere av disse kravene ikke tilfredsstilles, er elsykkelen å betrakte som et motorisert kjøretøy og må dermed typegodkjennes og registreres som moped eller motorsykkel.

Se vår elsykkelguide for å definere dine behov og finn elsykler tilpasset ditt behov og bruk.

Om elsykkelVis mindre...

Barnesete eller sykkelvogn på elsykkel

0

Det er ikke noe problem å montere barnesete eller sykkelvogn på en elsykkel, på samme måte som på vanlig sykkel. Men ekstra last vil påvirke batteriforbruket, og dermed rekkevidden for elsykkelen.

Tenk også på at ekstra last gjør det tyngre for motoren, velg derfor en elsykkel med sterk og god motor, helst en krankmotor, dersom du tenker å bruke barnesete eller vogn.

 

Et annet alternativ for elsykkel med sykkelvogn kan være en elektrisk lastesykkel/transportsykkel

Se elektriske lastesykler...>>

Med barn og gods på elsykkelVis mindre...
Praktisk info om elsykkel

Elsykkelforsikring

0

Bekymringsfritt sykkelhold med markedets råeste sykkelforsikring fra NorskSykkel forsikring

Forsikre sykkelen din for et bekymringsfritt sykkelhold. NorskSykkel forsikring leverer en komplett sykkelforsikring, som dekker mer enn at sykkelen din blir stjålet fra egen garasje. De har utvidede dekninger for både deler, hærverk og brann med mer. Er verdien på sykkelen din over 10.000 inngår du i deres Premiumpakke. Da er du i tillegg sikret både ved punkterings- og velteskader samt kasko. For elsykkel gjelder dekninger for batterifeil, elektroskader, feil bruk og veihjelp (Pick-up). Se norsksykkel.no for utfyllende info og vilkår.

 

5 gode grunner til å velge sykkelforsikring fra NorskSykkel forsikring

 

1. Lav pris
Valget står ofte mellom dårlige dekninger eller skyhøye priser.
Her får du sykkelforsikring helt ned i kr 18,- pr. md. med særdeles gode dekninger.

 

2. Ingen egenandel
Forsikringer fra NorskSykkel forsikring er helt uten egenandel
om sykkelen din også er innmeldt i Sykkelregisteret.

 

3. Forsikring tilpasset elsykkel
Spesialtilpasset deg med elsykkel. I tillegg til allerede gode dekninger dekker denne bl.a. batterifeil, elektroskader, feil bruk og veihjelp (Pick-up).

 

4. Raskt og enkelt å sjekke pris
NorskSykkel har gjort dette med forsikring av sykkel eller elsykkel enkelt; få pris raskt - tegn forsikring!
Legg inn verdien på sykkelen din for å se ditt tilbud umiddelbart.
Deretter velger du selv om du ønsker å oppgi personalia og tegne forsikringen.

 

5. Rabattkode
Ved å bruke rabattkoden NO1907096 får du rabatt på den allerede lave prisen.

 

Sjekk din pris på norsksykkel.no

NorskSykkel elsykkelforsikringVis mindre...

Elsykkel i utmark

0

Nytt regelverk for elsykler i utmark

Elsykkel kan nå brukes i utmark på linje med vanlige sykler.
Det slås fast i en forskriftsendring.

Forslaget som var på høring la opp til at bruken av elsykler skulle begrenses til veier og opparbeidet sti i utmark.
For å få et enkelt, oversiktlig og brukervennlig regelverk, har regjeringen besluttet at det ikke bli en slik begrensning, og at bruk av elsykler i all hovedsak likestilles med bruk av vanlige sykler.
 
(04.04.2017)
Det er gjort endring i "forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag"
https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2017-04-03-422
 
Kommunen vil likevel kunne bestemme at bruk av elsykler ikke skal være tillatt i bestemte områder eller på nærmere angitte strekninger eller traséer.
 
Elsykkel kan foreløpig ikke brukes på sti i Oslo-marka, kun på veier.
http://emtb.no/img/528px-Oslomarka.png
 
Kilde: 
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/na-kan-el-sykkel-brukes-i-utmark/id2548074/
 
Se oversikt over sporty mtb elsykler tilpasset bruk i skog og mark:
Elektriske terrengsykler

Elektriske stisykler

Bruk av elsykkel i utmarkVis mindre...